Specialty Coffee

Wat is dat nu precies?

wat is dat nu precies?

door Wilco Dees

Je ziet het tegenwoordig overal, de term “specialty”. Maar wat het nu precies betekent is voor velen nog steeds een raadsel. In dit artikel leg ik jullie graag uit wat de term “specialty” letterlijk betekent én wat voor een invullingen het nog heeft. 

“Specialty koffie heeft naast zijn letterlijke betekenis vaak ook een bredere doelstelling. Namelijk het creëren van een eerlijke markt voor de boer én het behouden van een goede kwaliteit. “

Alle koffies krijgen wanneer ze geproefd worden door experts (Q-graders) een cijfer toegekend op een schaal van 0 tot 100.  Hoeveel de score precies bedraagt hangt af van verschillende factoren (waar we in dit artikel niet verder op in zullen gaan). Wanneer een koffie hoger dan 80 punten scoort krijgt hij de tag “specialty”. 

 

Specialty koffie heeft naast deze letterlijke betekenis vaak ook een bredere doelstelling. Namelijk het creëren van een eerlijke markt voor de boer én het behouden van een goede kwaliteit.

Koffie kent al sinds jaar en dag een plaatsje op de beurs, de C-market noemen we dat. Het is dan ook hier dat 95% van alle groene koffie verhandeld wordt. De prijzen die de boer krijgt via de verkoop op de C-markt liggen extreem laag. Zo laag zelfs dat het voor velen niet meer, of steeds minder interessant  is om koffie te produceren. 

 

Specialty koffie produceren is voor de boeren een manier om net dat beetje meer aan hun teelt over te houden. Specialty wordt namelijk verkocht aan een hogere prijs dan de beursgenoteerde koffie. Er is echter ook hier een probleem dat steeds groter aan het worden is. 

Een groot deel van de specialty branders, zeker deze die behoren tot de beste van de wereld, nemen geen genoegen met koffie die een score heeft van 80. Hoewel deze qua smaak ook heel goed zijn, zijn de aroma’s en smaken lang niet zo uniek als koffies met een score van 85, laat staan 90.

Niemand die iets van koffie kent zal dit ontkennen. Toch is het van groot belang dat we ook de koffies die niet boven de 85 scoren een plaatsje geven in de specialty wereld. Ze zijn namelijk van cruciaal belang voor de koffieboeren om de teelt van koffie interessant te houden. Het groeien van de beste koffies vraagt namelijk niet alleen veel tijd, maar heeft ook wat logistieke vereisten. Dit zorgt ervoor dat de meeste boeren met een kwaliteitsverschil zitten binnen hun eigen teelt. De koffie die het minst goed is verkopen ze aan de C-market, de rest verkopen ze aan importeurs of branders voor de betere prijzen. 

Wanneer we echter de middenmoot van de specialty uit het oog verliezen en ze deze koffies niet meer kwijt raken aan de branders (omdat ze enkel het beste van het beste willen) zijn de boeren genoodzaakt om ook hun heerlijke 80+ koffie aan C-markt prijzen te verkopen. Je kan je wel voorstellen dat dit pijnlijk is, want het is de meerprijs die ze normaal voor hun 80+ koffies krijgen die het voor hen interessant maakt om koffie te blijven telen. 

Om ervoor te zorgen dat de specialty markt betaalbaar blijft voor iedereen, is het dus belangrijk dat we ook de 80-85 koffietjes blijven drinken. Zo verzekeren we een mooie toekomst voor de boer én kunnen wij gegarandeerd blijven genieten van kwaliteit. 

Bedankt!

We komen zo snel mogelijk bij je terug.

Kan het echt niet langer wachten?
Bel ons dan op +32 494 467 306