Koffie zetten als een pro

Hoe moet dat nu precies?

wat is dat nu precies?

door Wilco Dees

Heerlijk gebalanceerd, niet te bitter of te zuur, vol aroma en zo lekker dat je er de hele dag door van kan drinken. Het perfecte kopje koffie zetten is gegarandeerd genieten. Want laat ons eerlijk zijn, een koffie met een te lichte of te bittere smaak is geen pretje.

Niet alleen zorgt het voor zure gezichten, het is ook nog eens doodzonde van al het harde werk dat de boeren, brander en jijzelf hebben verricht. Om te garanderen dat je kopje koffie elke keer smaakt alsof hij uit de hemel komt gedruppeld zijn er een paar eenvoudige maar essentiële stappen.

We sommen ze graag eens voor je op, maar voor we verdergaan leg ik graag even uit hoe koffie precies in elkaar zit. Ben je net wakker en heb je ASAP koffie nodig, scroll er dan gerust vlug doorheen.

Gebrande koffie is poreus, we malen het tot de gewenste grote, gieten er water op en het water loopt vervolgens vol smaak in je kan of kop. Een kop koffie bestaat dus in essentie uit 98 procent water. De overige 2 procenten zijn dus hetgeen je aan de koffie onttrekt namelijk oplosbare koffiedeeltjes. Deze deeltjes klampen zich vast aan de gemalen koffiekorrels en bestaan uit allerlei componenten. Voor velen is een van deze componenten wellicht het belangrijkste voor het vlotjes starten van de dag: cafeïne. Verder vinden we nog een aantal andere micronutriënten waaronder magnesium en kalium.

 

 
 

Het belangrijkste om te onthouden: koffie bestaat voor 98 procent uit water. Je raadt dus vast wel al wat de eerste sleutel is tot het zetten van de perfecte bak koffie. 

 

Naast het water is ook de maling van je koffie belangrijk. Hoe grof of fijn je de koffie best maalt hangt af van welke zetmethode je gebruikt.

Zet je een gewone filterkoffie, dan giet je je water op de gemalen boontjes en doet de zwaartekracht de rest. We willen niet te grof malen, anders loopt het water zo snel langs de koffie dat het niet de tijd heeft om alle oplosbare deeltjes op te nemen. Malen we te fijn dan krijgen we het omgekeerde effect. 

Bij een cafetière staat het water continu in contact met de koffie, dit zorgt ervoor dat we hier grof kunnen malen. Het water heeft tenslotte tijd genoeg om zich rond de koffiekorrel te verspreiden en zo alle oplosbare deeltjes op te nemen. Een hele grove maling zal dus volstaan om het maximum aan smaak in je kop te krijgen. Gaan we te fijn malen dan neemt de koffie zo veel oplosbare deeltjes op dat je koffie bitter en hard van smaak wordt. 

Wanneer je een espresso zet, duw je het water met druk door je koffie heen. Dit gaat heel snel en met veel kracht. We gebruiken niet enkel de zwaartekracht om het water door de koffie te laten lopen, maar gaan ook extra druk genereren. Doordat het water nu met kracht door je koffie loopt kunnen we zeer fijn malen. Hierdoor neemt het water meer oplosbare koffiedeeltjes op dan bij de andere twee methodes, waardoor je een heel andere smaak ervaring krijgt.

 

 

  • 1: Water

Gebruik water met een lage droogrest dat vrij is van allerlei nare smaken. Zet je koffie met water uit de kraan, dan veranderen de aanwezige kalk, metalen en chemische stoffen de smaak van de koffie. Goed water voor het zetten van koffie is bijvoorbeeld SPA, al zijn er tal van andere merken die het ook goed doen. Het effect van water op je koffie wordt vaak erg onderschat, maar het is waarschijnlijk de simpelste manier om je bak koffie al een stuk lekkerder te krijgen!

  • 2: Maling

Een goede maling is essentieel voor het zetten van een heerlijke kop koffie. Wanneer het water in contact komt met de gemalen koffie, neemt het de oplosbare deeltjes die rond de koffie hangen op. Omdat de manier waarop het water langs de koffie loopt niet altijd gelijk is houden we dus best rekening met de zetmethode. Dit is dan ook meteen de reden waarom we altijd zullen vragen hoe je je koffie gaat bereiden bij je aankoop. Dan zorgen wij ervoor dat je koffie altijd goed gemalen is!

 

  • 3: Temperatuur

De temperatuur van het water dat je gebruikt voor het zetten van je koffie heeft een grote impact op het eindresultaat. Het is namelijk zo dat deze beïnvloedt hoe snel je oplosbare koffiedeeltjes worden opgenomen door het water. Over het algemeen geldt dat hoe warmer het water is, hoe sneller dit gebeurt. Het is echter niet zo dat we aanraden om je koffie met kokend water op te gieten. Hoe warm het water precies moet zijn hangt een beetje af van welke koffie je gebruikt. Licht gebrande koffies zet je het best met water dat iets heter is, de oplosbare deeltjes komen wat minder snel los dan bij donker gebrande koffie. We raden aan om tussen de 85 en 96 graden Celsius te blijven.

 

  • 4: Verhouding

Hoeveel koffie je precies gebruikt voor het zetten van je kop of kan hangt natuurlijk af van de hoeveelheid water die je er zal opgieten. Om te beginnen is het het makkelijkst een verhouding te nemen van 1 gram koffie voor 18 gram water. Deze kan je dan naar gelang je smaak later aanpassen. Zet je bijvoorbeeld 180 ml koffie dan gebruik je 10 gram koffie. Smaakt je koffie te flets en is je maalstand zeker juist, dan kan je iets meer koffie gebruiken (1 op 17). Is hij te straf dan gebruik je iets minder (1 op 19). Zo kan je stapsgewijs op zoek gaan naar verhouding die jou het meest bevalt.

 

  • 5: Versheid

Zorg ervoor dat je koffie vers is! Je kan koffie makkelijk een jaar bewaren na het branden. Toch begint hij na ongeveer 3 maanden langzaam aan kwaliteit te verliezen. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je boontjes aankoopt. Niet alleen de branddatum, maar ook het moment waarop je je koffie maalt is van cruciaal belang. Doe dit altijd zo dicht mogelijk bij het moment waarop je de koffie wilt zetten. Na het malen verliest de koffie namelijk heel snel zijn aroma’s en smaken. Het zelf malen van je koffie is dan samen met het gebruik van goed water een van de simpelste manieren je koffie lekkerder te zetten!

 

 

Bedankt!

We komen zo snel mogelijk bij je terug.

Kan het echt niet langer wachten?
Bel ons dan op +32 494 467 306